Vii­si dia­lo­gia pe­rin­nös­tä: Vilma Jää ja Miritza Lundberg

17.9.2022 klo 15:00 – 15:30

Vilma Jää ja Miritza Lundberg
Kuvat: Mikko Malmivaara ja Miritza Lundberg

Festivaalin puheohjelmassa joukko kiinnostavia keskustelijoita eri aloilta pohtii perinnön teemaa: millaisen perinnön olemme saaneet edeltäjiltämme, entä mitä haluamme jättää jälkeemme?

Puheohjelma koostuu viidestä dialogista, joissa toisensa kohtaavat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom, THL:n ylilääkäri ja rokotetutkija Hanna Nohynek ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, näyttelijä-tanssija Jani Toivola ja ilmastoaktivisti Kaisla Ovaska, kansanmuusikko Vilma Jää ja viulisti Miritza Lundberg sekä kuvataiteilija Artor Jesus Inkerö ja teatteriohjaaja Juho Mantere. Keskustelujen vetäjänä toimii yrittäjä Anna Moilanen.

Puheohjelma järjestetään Teatterikorkeakoulun Kookos-päärakennuksen Torilla klo 13–17.30. Dialogien välissä samalla lavalla nähdään opiskelijoiden taideohjelmaa. Puheohjelma on osa Taideyliopiston kuukausittain järjestettävää Taidepiste-tapahtumasarjaa.

Lisätietoa keskustelijoista

Vilma Jää on kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä toimiva muusikko, laulaja, säveltäjä, viulisti, tutkija ja tuore musiikin maisteri. Jään roolia Kaija Saariahon uusimmassa oopperassa Innocence on ylistetty medioissa ympäri maailmaa. Oopperassa kuullaan vanhoja suomalais-ugrilaisia laulutekniikoita, joihin Jää on erikoistunut kansanmusiikin opinnoissaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Sooloartistina Jää säveltää ja esittää kansanmusiikkipoppia, joka yhdistää vuosisatoja vanhoja tarinoita elektroniseen musiikkiin.

Miritza Lundberg on viulisti, laulaja ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtoriopiskelija. Lindbergin juuret ovat perinteisessä romanimusiikissa sekä klassisessa musiikissa. Hänen soittoaan on usein kuvailtu virtuoottiseksi, ainutlaatuisen säkenöiväksi ja ilmaisultaan kevyen leikitteleväksi. Viime vuosina Lundberg on esiintynyt muun muassa kokoonpanoilla Miritza & ystävät sekä Baro Baht Ensemble. Lundbergin väitöskirjan kirjallinen työ käsittelee romaniaiheita länsimaisella taidekentällä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta valmistuessaan Lundberg on ensimmäinen romanitaustainen musiikin tohtori Suomessa.

Anna Moilanen (yrittäjä, Open Flower) tekee tulevaisuuden ideointia ja neuvonantoa kaupungeille, yliopistoille, säätiöille, yrityksille, liitoille, yksilöille ja muille toimijoille. Annaa kiinnostaa uusi, muutos ja utopiat, joita hän toteuttaa myös omissa avauksissaan, kuten keskeneräisyyteen ja intiimiyteen keskittyvässä Wolf-festivaalissa. Hän kuuluu siihen kuuden prosentin joukkoon suomalaisista, joita voi nimittää kulttuurin suurkokijoiksi (HS).

Aikataulu

13.00 Mika Aaltola ja Rosa Liksom

14.00 Ujuni Ahmed ja Hanna Nohynek

15.00 Vilma Jää ja Miritza Lundberg

16.00 Artor Jesus Inkerö ja Juho Mantere

17.00 Kaisla Ovaska ja Jani Toivola