Info

Taideyliopiston taiteellisen osaamisen yhteen kokoava festivaali esittelee taidetta tuoreimmillaan.

Mikä on Uniarts Fest?

Uniarts Fest on Taideyliopiston yhteinen taidefestivaali, jossa esitellään nuorten taiteilijoiden taiteellista osaamista. Festivaali järjestetään kerran vuodessa Helsingissä omilla kampuksillamme. Osaa ohjelmasta voi seurata ympäri Suomen joko suorana verkkolähetyksenä tai jälkikäteen tallenteena.

Taideyliopisto antaa korkeinta taiteellista koulutusta Suomessa. Sen muodostavat Kuvataideakatemia, Teatterikorkeakoulu ja Sibelius-Akatemia. Siksi pääset festivaaleilla samalla festivaalilla tutustumaan musiikin, tanssin, kuvataiteen ja teatterin maailmaan.

Miksi festivaali järjestetään?

Taideyliopisto avaa ovensa kaupunkilaisille ja esittelee osaamistaan ulospäin. Haluamme samalla madaltaa uteliaiden kävijöiden kynnystä tulla taidealan tapahtumiin ja tutustua uusiin taidemuotoihin. Saman päivän aikana voi käydä tutustumassa useampaan esitykseen, sillä suurin osa esityksistä on lyhyitä.

Festivaalia kehitetään yhteisön ja erityisesti opiskelijoiden tarpeita ja toiveita kuunnellen, sillä haluamme että Uniarts Fest on yliopistonsa näköinen.

Kenelle festivaali on?

Festivaali on erityisesti pääkaupunkiseutulaisille mahdollisuus nähdä tulevaisuuden taiteen tekijät yhdessä tapahtumassa ja tutustua taiteeseen sekä Taideyliopistoon. Se on tarkoitettu kaikille taiteen ystäville ja taiteesta kiinnostuneille. Osa ohjelmasta jää kuitenkin tallenteina verkkoon, jolloin sitä voi seurata taiteesta kiinnostuneet mistä tahansa Suomea. Festivaaliin on vapaa pääsy.

Minkälaista ohjelmaa festivaaleilla esitetään?

Ohjelmistossa nähdään uusia näkökulmia taiteeseen, poikkitaiteellisia esityksiä, mielenkiintoisia aiheita ja kokoonpanoja, mahdollisuuksia yleisölle seurata taiteen syntymistä, laajasti kuva-, live- ja videotaidetta, sekä performansseja ja installaatioita.

Festivaalin ohjelma kootaan sisäisen haun kautta, johon opiskelijat ja opettajat voivat itse ehdottaa esityksiään mukaan. Myös vuoden aikana esitettyjä kohokohtia valitaan tapahtumaan mukaan.

Historia

  • Taideyliopiston ensimmäinen yhteinen festivaali järjestettiin kesäkuussa 2019, jolloin se kokosi Musiikkitaloon yli 5500 kävijää. Tuolloin nimenä oli Feel Helsinki.
  • Vuonna 2020 tapahtuma järjestettiin kokonaan verkossa koronaviruspandemian vuoksi. Digifestivaali keräsi kuukauden aikana yli 21 000 katselukertaa.
  • Vuonna 2021 tapahtuma onnistuttiin järjestämään koronarajoitusten puitteissa. Paikalla Musiikkitalossa oli noin 1 000 kävijää ja tallenteita on katsottu jo 6000 kertaa. (syyskuu 2021)
  • Tänä vuonna Uniarts Fest järjestettiin ensimmäistä kertaa Sörnäisten kampuksella Teatterikorkeakoulun Kookoksen ja Kuvataideakatemian tiloissa.

Lisätiedot

Jos haluat tehdä yhteistyötä festivaalin kanssa tai tarvitset lisätietoa, ota yhteyttä projektipäällikkö Soili Sirenteeseen (soili.sirenne@uniarts.fi)

Taide itkettää, naurattaa, lohduttaa, viihdyttää ja herättää ajattelemaan. Taide on keino paeta, olla yhdessä ja ottaa kantaa. Yhteiskunta tarvitsee taiteellista ajattelua. Vielä kipeämmin se tarvitsee sitä epävarmuuden ja muutoksen aikana.